Večeře ze Švédska ...

3:00

Takové horko, jako je letošní léto, moc lidí nepamatuje. Alespoň u nás ne. Jsme srdcem Evropy, ale v posledních dnech to vypadalo spíše, jako bychom se připojovaly k africkým státům. Klimatizace i větráky vykoupené, zásoby ledu v mrazničce nutností, 50 krát denně sprcha pod vodou odtočenou z Antarktidy... vedro prostě tak sužující, že už jej má každý dost.
A tak jsem si vymyslela, že místo toho, abych jej hostovala ještě u večeře přípravou jídla vhodného pro tropické dny, udělám to přesně naopak. A tak jsem si doma vytvořila kus Skandinávie. Vyrazila jsem do Švédska ( ok, ok... navštívila jsem IKEU :D ).
K večeři jsem podávala samé chladivé speciality se severským nádechem. Raky, marinovaného lososa ( recept tady http://zpekacku.blogspot.cz/2015/08/muj-marinovany-losos.html ), švédské kyselé okurky, hořčično koprovou majonézu, koktejlový dip k rakům, salát z červené řepy, okurkový salát s koprem, dokonce jsem opatřila i švédský chléb, který je lehký jako obláček a mírně nasládlý. Něco jako severské hot dogové housky.
Příprava takovýchto snídaní, obědů nebo večeří mě tolik baví... vše má svou misku, každý si vezme kolik chce a co chce ( jasné, že si vezme ode všeho a ještě ty ostatní musí lžící odhánět, aby mu trochu nechali :D ), nabírá se, ochutnává se, směje se a atmosféra je nezaměnitelná. A je jedno, jestli právě podáváte raky, ryby, tortilly, sushi nebo třeba halušky či vepřová kolena.
Mít svůj talíř je někdy nuda, ne? :)




Marinovaného lososa už jsem Vám popisovala a ukazovala tady  http://zpekacku.blogspot.cz/2015/08/muj-marinovany-losos.html . Ten k téhle večeři patří. Ale vše jsem chtěla ještě trochu ozvláštnit. Losos byl synonymem všech superlativů, ale večer přál tomu, že se dalo ze všeho vytěžit ještě daleko víc. Jak jsem procházela obchodem, viděla jsem zeleninu, sýry, a výrobky, z nich jsem si najednou živě představovala připravený pokrm, co by k mému lososu dokonale ladil. A tak mi to vše ( samo ) naskákalo do košíku. A jak jsem byla v té euforii, najednou jsem měla připraveno. A vážně to dopadlo skvěle.
Raci se možná zdají být složitými, ale nenechte se oklamat. Oni jen tak straší těmi klepýtky a tvrdými krunýřky. Jednoho si vezmete do ruky a už se smějete, že jste z něj měli obavy. Jen to loupání Vám zabere chvilku času. A také fakt, že z té obří mísy raků, kterou jste měli na začátku, Vám zbyde maličký talířek masa. Ale maso je tak lahodné, že nad tím nakonec mávnete rukou. Mávněte a připravte je!


Raka není těžné oloupat. Je to jako s větší krevetou, jen s klepety. Nejprve vytrhnete jemným otočeným celá klepeta. Potom raka natáhnete a uchopíte hlavičku. Tou pokroutíme tak dlouho, dokud ji neoddělíme od ocasu. Nejspíše nám pak na mase zůstane trocha ,,částí,, z hlavičky. Nebojte se ničeho. Jste zdatní kuchaři!
Jak na ulitu... teď se dostáváme k tvrdší práci. Raka musíme z boků pořádně zmáčknout, aby nám krunýř praskl. Pak už si jen vyhrajeme s loupáním. A nezapomeňte, že je s masem práce skutečně jako s krevetou. Musíte ze hřbetu vyndat také střívko, které dělá maso hořkým. Kdo chce, může se probojovat za pomoci louskáčku na oříšky nebo speciálního louskáčku také k masu z klepítek. Já to tentokrát nedělala ( někdo měl moc velký hlad, než aby čekal :D ). Z hlaviček pak lze uvařit úžasná polévka, kterou ukážu zase někdy příště.













 Salát z červené řepy
Ingredience:
600 g červené řepy
1 stroužek česneku
250 g  sýru cottage
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce balsamikového octa
2 lžíce medu
sůl
pepř
tymián
slunečnicová semínka
mix salátů ( ledový, rucolla, polníček...)

Postup:
Řepu nemusíme ani loupat. Dáme ji vařit do hrnce s jedním stroužkem česneku. Vaříme doměkka, poté opláchneme ledovou vodou a můžeme oloupat a nakrájet na malé kostičky. Při této práci velmi užijete potravinářské rukavice, jinak se Vám ruce obarví tak, že budete vypadat jako byste zavraždili holýma rukama půl republiky. Přendáme do misky. Přidáme zálivku, kterou jsme si umíchali z  olivového oleje, octa, soli, pepře, nasekaného čerstvého tymiánu ( u mě jistě, že domácího) a medu. Přidáme také cottage sýr a trochu slunečnicových semínek. Pořádně promícháme a propojíme chutě. Dolů do servírovací misky naskládáme trochu mixu salátů, navršíme na ně řepný salát a posypeme trochou slunečnicových semínek. Máme hotovo :)




 Okurkový salát s koprem
Ingredience:
1 salátová okurka
250 g zakysané smetany
200 g bílého jogurtu
1/2 svazku kopru
sůl
pepř
1 lžíce cukru

Postup:
Okurku si nastrouháme nahrubo ( mohli bychom také nakrájet velmi tenounké plátky...hmm..zajímavé, teď mě to napadlo a hned bych si salát na tento způsob dala :D ). Vyždímeme vodu, kterou nám okurka pustila a smícháme se zakysanou smetanou, jogurtem, nasekaným koprem, solí, pepřem a cukrem.


 Koktejlová omáčka
Ingredience:

2 masitá rajčata
1 menší cibulka
250 g zakysané smetany
2 lžíce rajčatového protlaku
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
1 lžička cukru
sůl
pepř
tymián
bazalka

Postup:
Na olivovém oleji si zpěníme cibuli na kostičky. Přidáme na kostky nakrájená rajčata a opékáme. Nyní přidáme stroužek česneku, který jsme si jen stlačili a ,,rozpraskly,, hrotem nože. Jinak jej ponecháme v celku. Takto nám pustí pouze chuť a šťávu. Víc z něj nechceme. Po 2 minutách jej vyndáme z pánve a směs odstavíme a necháme vychladnout. Přendáme do misky spolu s protlakem, zakysanou smetanou, solí, pepřem a cukrem. Rozmixujeme na pastu. Malé kousky rajčat však v omáčce klidně můžou zůstat. Dochutíme tymiánem a bazalkou.









Ať Vám chutná...
Smaklig maltid...

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Jo, tak večeře ze Švédska jo? To já si daleko raději užívám večeři z Billy a mám dost :D Zapnu si v létě nejraději klimatizaci , bouchnu jedno nebo dvě pivka a jsem dobrej... Více toho nepotřebuji, jsem relativně nenáročnej tvor. Hele, měj se krásně a někdy ještě písnu, pa.

    OdpovědětVymazat

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images