Čokoládový sametový dort

6:01

Aneb, když mouka chybí!

Tabulku čokolády jsem už jako malá dokázala sníst na posezení. Pamatuji se, jak na mě maminka koukala, když se mě ptala, kde je ta oříšková čokoláda, co mi ráno přinesla a já jen pokrčila rameny a řekla ,,neni,, . Načala jsem tehdy tabulku a zakousla se. Dnes mi to přijde dost odporné ( ale jsou dny, kdy vlastně ani ne :D ). Teď se snažím (snažím je výstižné slůvko) si vychutnávat každou kostičku. Nejlepší jsou podle mě ty ořechové. Kamarád mi už několikrát říkal, že jsem v minulém životě musela být veverka. Čím více ořechů, tím lepší. Nebo nugátové náplně... Čokoládu tedy ano. Ale dort pouze z čokolády, to se mým myšlenkám trochu příčilo. Představovala jsem si, jak musí být hutný ( a popravdě jsem si také představila sebe jako malé dítě, kterému dáte čokoládovou zmrzlinu a v tu ránu jí má všude jinde, jen ne v ústech). Na jedno přání jsem jej ale vyzkoušela. A když už jsem se rozhodla k jeho přípravě, chtěla jsem taky, aby byl mimořádný. Tak jsem koupila čokoládu s pořádným procentem kakaa. Toho se obvykle člověk moc nepřejí, Chuť mu ta hořkost..jak bych to řekla.. zazdí. A to je právě její účel. Měla by sloužit pouze jako pamlsek, jako pohlazení pro jazyk, ne jako plnič žaludku.
A můj konečný verdikt z dortu? Nestačí jeden kousek, nestačí ani dva. Při třetím si říkáte, že už byste neměli, ale čtvrtý Vás ubezpečí v tom, že to byl přeci jen dobrý nápad..




Ingredience:
250 g másla
5 vajec
200 g kvalitní hořké čokolády ( použila jsem Lindt 85%)
140 g cukru

Postup:
Postup je skutečně velmi jednoduchý. Jediné, co musíte udělat, je rozpustit dohromady máslo, cukr a čokoládu. Na nízkém plameni nechte pomaličku roztékat jedno po druhém až se za pomoci Vaší vařečky spojí. Oddělte bílky od žloutků a zvlášť vyšlehejte sníh z bílků a zvlášť žloutky do pěny. Oboje dvoje teď postupně jemnými tahy vmíchejte do čokoládové směsy. Dortovou formu si vymažeme tukem a vysypeme nejlépe cukrem, který nám ještě na dortíku díky horku zkaramelizuje. Do formy vlijeme pouze 3/4 směsi. Dáme péct do trouby předehřáté na 180 C cca na 20-30 minut. Dort by neměl být ani úplně tekutý, ale ani tuhý. Tak akorát, jsem si jistá, že poznáte jeho ideální stav :). Vyndáme a do prohlubně, co nám díky teplotnímu šoku vznikla, vlijeme zbytek směsy.
Dáme chladit do lednice, skutečně ale vydržte přes noc a ideálně ještě déle.
Myslete třeba na to, že na Vás bude dortík čekat ( doufejte, že v té lednici tedy ještě bude čekat :D ) jako odměna za perný den v práci. Ono počkat si, za to skutečně stojí.
Před podáváním poprašte kakaem.

Krásné chutnání...





You Might Also Like

0 komentářů

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images