Hruškový cheesecake
0:11
,,Vezmi žlutou tužku,
namaluj mi hrušku
a pod hrušku talíř,
sláva! Ty jsi malíř!,,
Začínal podzim. Podzim je králem teplých barev. Všude samá oranžová, zelená, červená, žlutá... s podzimem to mám ovšem tak, že jej někdy mám ráda a někdy nemám. Jako malá jsem vždy dostávala panické deprese, jakmile se na kalendáři objevil poslední srpnový týden. Pro děti to znamená začátek školy ( nepředstavitelná hrůza! Kdo říká, že na školu vzpomíná rád, LŽE! Kamarádi a legrace, to ano, ale zkuste se dnes posadit na 45 minut do lavice, ve třídě hrobové ticho a před Vámi leží na lavici test, na který jste se sice učili, i když jste měli deset tisíc jiných možností, jak lépe strávit čas, ale najednou máte absolutně vygumováno). Je v tom ale taky troška pochmourna z toho, že léto bude zkrátka zase až za rok a teď Vás čeká zima, denní světlo vymezené od cca 8 hodin ráno do 4 hodin odpoledne a kasička, kam byste měli začít škudlit na vánoční dárky.
Ono to samozřejmě není tak horké, jelikož je před Vámi zase plno jiného. Burčák, dýňová sezona, Halloween, výlovy rybníků, státní svátky, Vánoce a k tomu jistě dobroty co zahřejí. Nedá se tedy říct, že bych podzim a zimu milovala. Alespoň zatím ne, třeba to přijde. Zatím jsem ve stavu, kdy mi nevadí.
Když se Vám ale do ruky dostanou ty nejsladší podzimní máslové hruštičky, budete podzimu mnohokrát děkovat, že konečně přišel. Protože s těmito hruštičkami vytvoříte fantastické věci.
Zkuste jako první třeba můj hruškový cheesecake...

Ingredience:
Krusta:
220 g Skořicových esíček ( v balení je prodávají mixlé s kakaovými, tak vyberte jen ty skořicové, proto si kupte raději hned dvě krabice. Kakaové se Vám doma určitě neztratí :) )
100 g másla
Hrušková náplň:
500 g čerstvého krémového sýra
250 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
80 g cukru
3 vejce
1 vanilkový lusk nebo pár kapek vanilkové esence
4 hrušky
Dále:
250 g zakysané smetany
2 lžíce moučkového cukru
4 hrušky
2 lžíce medu
3 lžíce javorového sirupu
Dvě hrsti mandlí
Postup:
Jako první připravíme sušenkovou krustičku. Takže paličku na maso do ruky a sušenkám pěkně napráskejte :) . Nevadí, když je nenaklepete na prášek, stačí jen tak lehce poklepat, jelikož esíčka jsou sama dost křehká. Smícháme je se změklým máslem a těstíčko prsty vmačkáme na dno dortové formy, kterou jsme si vyložili pečicím papírem ( stačí vyložit jen dno ). Kruštičku si dáme předpéct do předehřáté trouby na 180 C na 10 minut. Poté necháme vychladnout.
Teď se vrhneme na náplň. 4 hrušky oloupeme, pokrájíme na menší kousky a povaříme ve vroucí vodě, aby nám změkly, asi 10-15 minut. Ihned po uvaření slijeme a hrušky rozmixujeme mixérem na pyré.
Smetanu si ušleháme do tuha. Krémový sýr smícháme s mascarpone a cukrem, přidáme semínka z vanilkového lusku a pokud jej nemáte, úplně bude stačit vanilková esence. Přidáme také našlehanou smetanu a vklepneme vejce. Do náplně teď jemně vmícháme naše hruškové pyré.Vše za pomoci kamarádky vařečky nebo stěrky spojíme do krásné jemné krémové hmoty. Tou přelijeme sušenkovou krustičku a dáme péct na 40 - 45 minut. Uprostřed by se měl cheesecake ještě trošku klepat, ale tak to má být. Nevyndavejte ho po uplynutí pečicí doby z trouby hned. Jen jí mírně pootevřete dvířka a nechte takto tak 20-30 minut. Potom jej vyndejte, nechte vychladnout při pokojové teplotě.
Další 4 hrušky si nyní pokrájíme na klínky, spíše tedy ještě tenčí klínky, i se slupkou. Do hrnce vlijeme vodu, přidáme 2 lžíce medu a jakmile nám voda začne vřít, vhodíme hrušky. Vaříme je 10- 15 minut. Vaříme je do poloměkka. Slijeme a hrušky necháme vychladnout. Zakysanou smetanu smícháme s moučkovým cukrem. Polevou pak potřeme vršek vychladlého cheesecaku. A teď to složitější - skládání hrušek. Ono to vlastně ani není tak složité, jelikož plátky jsou tenké a měkké. Věřím, že Vám to půjde snadno. Začínáme od středu s nejmenšími plátky a pokračujeme spirálovitě. Tvoříme tedy takovou růžičku ( v mém případě spíše pivoňku :D ). Na pánvi si nasucho opražíme mandle nasekané na hranolky. Vršek cheesecaku jemně pocákáme javorovým sirupem a posypeme mandlemi. Dáme chladit do lednice nejlépe přes noc.
Ať Vám moc chutná...
0 komentářů