Quiche s červenou řepou
1:07Kdybych měla říct své oblíbené jídlo, musela bych přemýšlet minimálně tři dny a stejně bych jej dohromady nedala. Na světě je tolik lahůdek, že je pro mě nemožné vybrat jen jedno.
S láskou si obmotávám na vidličku hnízdečko špaget, nechávám nasát knedlík svíčkovou omáčkou, čerstvým chlebem nabírám z talíře smaženici plnou hříbků ( kdo by potřeboval příbor :D ), nechávám rozteklý sýr z horkého kousku pizzy vytvořit táhnoucí se nitku, kterou prsty přetnu a olíznu, z vršku chladnoucí polévky vybírám nejraději škraloup a to samotnou naběračkou, guláš mi nejvíce chutná přímo z hrnce, na středně propečeném steaku nechávám pozvolna tát bylinkové máslíčko, hranolky si nořím do domácí tatarské omáčky, v níž mi nesmí chybět kyselé okurky nasekané na ty nejmenší kostičky, co jste nejspíš (NE)viděli, sousto řízku potírám sametovou bramborovou kaší v níž jsou ještě znatelné malé kousky brambor, z koláčů si krájím rohové kousky a krajní krustu sním až naposledy, croissant si trhám na menší sousta a vychutnávám jeho máslově máslovou chuť, lososa lehce hladím v koprovém dipu...
Co ale můžu říci a třikrát podtrhnout je, že jsem TĚSTOVÁ. Zbožňuji máslová listová, křehká, tvarohová, plundrová, piškotová, třená, sušenková.. slaná, sladká... Když jsem byla malá, pekli jsme si slané tyčinky z rozváleného listového těsta. Tyčinky jsme potřeli vajíčkem, posypali solí a kmínem. Panečku, to byla dobrota... Od čtvercových koláčů vždy vyžaduji rohové dílky, tam, kde je těsto z obou stran, od kulatých, kde je těsto jen na okraji začínám vždy špičkou a pokračuji, až se dostanu k tomu vytouženému kraji, kde je zvrchu těsto krásně křupavě vypečené, ale dole vláčné a nasáklé náplní.
A právě díky těstu patří Quiche mezi má oblíbená jídla. Řadí se vlastně mezi ty největší favority, i když je jich nespočet.Klasikou je quiche lotrinský. Jeho náplň se připravuje pouze z cibulky a slaniny ( krom vajec, sýru a smetany), ale zároveň je quiche tak neskutečně variabilní pokrm.. Lze připravit takřka s čímkoliv a nikdy jej nezkazíte. Můžete si vymyslet tolik příchutí, variant, přidat nejrůznější suroviny a nikdy to nebude špatně.
Zkuste tedy ten můj růžový...

Krusta:
125 g polohrubé mouky
100 g másla
1 žloutek
1/2 lžičky soli
2-3 lžíce ledové vody
Náplň:
1 červená řepa
250 ml smetany
4 vejce
špetka soli
špetka pepře
150 g sýru tvrdšího typu ( já použila griér, ale může být i gouda nebo ementál..zkrátka s vyšším obsahem tuku)
trocha tymiánu a medvědího česneku
Postup:
Nejdříve si připravíme těsto, které bude muset chladnout v lednici. Křehké těsto nemá svůj název jen tak pro nic za nic. Musí se s ním velmi rychle zacházet a po upečení je to skutečně to nejkřehčí, co jste ochutnali. Smícháme tedy mouku se solí a máslem na drobenku. Pracujeme skutečně rychle. Přidáme žloutek a ledovou vodu dle potřeby. Nesmí nám ale vzniknout lepivé těsto. Konzistence by měla být skutečně taková hutnější drobenka. Zabalíme do potravinové folie a dáme na 30 minut do lednice.
Řepu dáme neoloupanou vařit do vody přibližně na 25 minut. Necháme vychladnout a poté oloupeme. nastrouháme ji na hrubo a vymačkáme přebytečnou šťávu. Smetanu smícháme s vejci a polovinou nastrouhaného sýra. Přidáme nasekané bylinky, sůl a pepř. Nyní vmícháme také řepu, která nám krásně obarví celou směs.
Těsto vyndáme z lednice, vyválíme a vyložíme jím vymazanou a vysypanou formu. Formu můžete také vyložit pečicím papírem. Trik, kterým si přitom pomáhám, je vzít potřebný kus pečicího papíru, zmuchlat jej a následně znovu rozbalit. Nyní se jím bude forma vykládat mnohem snáz. Dno těsta propícháme vidličkou a vysypeme pečicími fazolemi, které fungují jako zátěž proti nafouknutí těsta. Nyní jej dáme předpéct na 10 minut do trouby při 190 C. Po vyndání necháme chvilku vychladnout a vyndáme fazole. Dno quiche můžeme posypat trochou strouhanky, která nám vsaje případnou přebytečnou šťávu. Nyní vlijeme do koláče náplň, posypeme zbylým nastrouhaným sýrem a pečeme 30-35 minut.
Ať Vám chutná...
0 komentářů