Tiramisu

11:02

Nepečené moučníky mají velkou nevýhodu... většinou jsou hodně nadýchané, krémové a lehké. A tady se dostáváme k bodu nárazu! Jsou totiž díky tomu extrémně jedlé a člověk neví, kdy skončit. A nejhorší je, když toho připravíte pekáč. Kousek odkrojíte, naberete, nandáte a pak se postupně vracíte zarovnávat. Řešením je v tomto případě připravovat tyto dezerty do samostatných mističek, dóziček, skleniček, pohárků či co Vám fantazie nabídne. Pak sníte skutečně jen vlastní porci ( pokud se tedy nevrhnete po dalších miskách) a nepostaráte se o to, abyste okradli chudáky ostatní strávníky ( samozřejmě za to ale nikdy nemůžete :) ).

No... v tomto případě jsem udělala velkou chybu. Tiramisu jsem připravidla do misky hodné porce pro tři medvědy a ještě by zbylo pro Mášenku. 
Zkuste to mé nadýchané italské nebe ochutnat a uvidíte, že jsem za jeho zmizení skutečně nemohla...


Ingredience:
300 g mascarpone
400 ml smetany ke šlehání
180 g cukru krupice 
200 g cukrářských piškotů
6 žloutků
hrníček silné černé kávy
125 ml likéru Amaretto 
kakao holandského typu

Postup:
První si připravíme šálek kávy ( můžeme i dva, hezky se k vaření popíjí :) ). Nešetřete na její síle, káva by měla být skutečně chuťově hezky cítit. Pak si připravíme vodní lázeň a v ní šleháme žloutky s cukrem. Šleháme tak 8-10 minut. Poté sejmeme a šleháme dalších 5 minut, než nám vznikne krásná nadýchaná vaječná pěna. Smetanu ušleháme do tuha a přidáme k vaječné směsi. Vmícháváme však opatrně a zlehka. Nyní přidáme do směsi také mascarpone a vše spojíme. 
Vychladlou kávu ochutíme Amarettem ( pokud nemáte, stačí i mandlová esence či sirup Monin) a namáčíme do ní piškoty. Vždy ponoříme, v duchu či nahlas si řekneme ,,raz dva,, a pokládáme do formy ( pokud budete chytří, vyvarujete se mé chyby a forma bude jen ,,formičkou,, ). Když máme dno vyložené, vlijeme na piškoty polovinu krému. Uhladíme a položíme další vrstvičku v kávě namočených piškotů. Poté vlijeme zbývající krém a uhladíme. Když píši uhladíme, vážně tím myslím, abyste se s tím zkrátka pomazlili :) Hlaďte něžně a jemně, doporučuji krém ochutnat prstem, pak budete vědět, proč ho má mít člověk tak rád. 
Proteď máme hotovo. Dáme vychladit a ztuhnout do lednice nejlépe přes noc. Kakaem poprášíme až těsně před podáváním, jinak se nám rozmočí a příliš vsákne do krému. Měl by to být jen lehký poprašek.

Ať Vám chutná...








You Might Also Like

0 komentářů

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images