Představím Vám cheesecake

3:53

Cheesecake ( čteme ,,čízkejk,, ) je podle mě to nejskvělejší, co nám může v kuchyni vzejít pod rukama. Jestli také patříte k té skupince, kterou komoleniny tohoto slova vytočí tak, že rozškube, co právě drží v ruce a následně po tom ještě dupe, pak děkuji, že nejsem jediný takový cvok sama :D .

Fotografie zapůjčena z www.ezybuyathome.com



I v dnešní době, kdy by se dalo říct, že už není moc věcí, které by člověk ve světě kulinářství neznal, vím o spoustě lidí, kterým ,,cheesecake,, neříká nic. A když už, pak se skutečně strašně podivují, jak může někomu chutnat dort uplácaný ze sýra, či jak se z toho sýra vůbec upeče. A kolikrát jsem také zaslechla otázku, jestli do něj přidávám cheddar, ementál nebo nivu... Samozřejmě, že by to šlo i s těmito druhy, jsme přece šikulky a víme, že existují jak sladké, tak slané varianty, ale někdy přeci jen nervy trpí.

Co to tedy je? Cheesecake je Dezert. Nenapsala jsem překlep. Jedná se skutečně o Dezert s velkým ,,D,, . Ten nejklasičtější se připravuje z krusty, jenž tvoří sušenkovo máslové těstíčko, a z náplně, složené z přírodního sýra, cukru, vajec a většinou také vanilkové esence, případně rovnou vanilkového lusku.
Když si zadáte slovo cheesecake do vyhledávače, nejčastěji k němu naleznete obrázek amerického čerstvého sýru Philadelphia. Česká verze, nebo alespoň napodobenina, je potom Žervé, Lučina či Lidlovský Palouček. Zkrátka čerstvý sýr bez příchutě. Philadelphia je u nás dost drahá, proto ji do cheesecaků přidávám jen o slavnostní dny ( kdyby přijel Brad Pitt, přidám do něj Philadelphie kýbl :D ). V česku se začalo také dost experimentovat s tvarohovou verzí. Také lze, ale dortík potom nebude tolik nadýchaný, lehký a jemný. Bude to pak sakra tvarohový dort, po zakrojení drobivý a hutnější.
Cheesecaky se pečou, polopečou, nepečou, mrazí.. zkoušela jsem snad všechny verze. Nejčastěji však stejně zůstávám u pečeného. Sice je to nejzdlouhavější varianta, ale vrátí se Vám na chuti :) Pak jsem si velice oblíbila cheesecaky, které se na chvíli dají do mrazáku. Jsou rychlé a na chuť ,,ach,, :)
Někdo vršek potírá zakysanou smetanou, někdo dort polévá rozvařeným ovocem..vždy je to tak, že někdo dělá to a druhý ono.
Já připravovala cheesecaků už mraky a slibuji, že ještě mraky připravím, dokud nebudu mít ozkoušenou každičkou příchuť a verzi, jaká připravit lze. A poté stejně budu dál opakovat ty své oblíbené a tak to bude dokola a nebude tomu konec :)
cheesecaky jsou moje a já jsem beznadějně jejich :)

You Might Also Like

0 komentářů

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images