Borůvkovo - citronový cheesecake
23:52Nedělní ráno bylo azurové a můj cheesecake modrý.
Taky máte pokaždé, když projíždíte jihem Čech a vidíte okolo silnic posedávat ty znuděné tváře čekajících sběračů, zastavit a koupit tu největší sklenici od zavařovaček plnou modrých sladkých perliček z lesa? Říkám si, jak dlouho trvá mně, než posbírám dvacet borůvek ( a přiznejme si popravdě, kolik jich nakonec vydrží bez okoštování.. ) a jak dlouho musí trvat posbírat ty litry, které prodávají.
Kdyby borůvky neměli vystaveny právě v těch zavařovačkách, možná by mě ani tolik jejich nákup nelákal, ale ono kouzlo na tom dotvářejí právě ty sklenice. A taky jižní Čechy. To je mé dovolenkové místo. Rybníky, lesy, Třeboň, Třeboňští kapři, co do kuchyně patří a samozřejmě - kapří hranolky! Vlastně jde o naprosto obyčejnou věc, která chutná ale tak neobyčejně. Dělávají je z odřezků kapřího masa, takže vlastně ani nevidíte, jestli jíte maso libové, tučné, nebo jen nějaké obrané krajíčky ze zbytků. Ale na chuti se nikdy nic nemění. Jsou osmažené v hodně pikantním těstíčku ( kam se na ně hrabou Hot Wings) a podávané zakápnuté citronem. A jsou úžasné a nejvyhlášenější v Třeboňské restauraci Šupina nebo její sestřičce Šupinka.
O tom ale jindy. Dnes mám krásný recept z těch lahodných jihočeských borůvez ze zavařovačky. V sobotu jsem si nakoupila a ještě večer za foukání dvou větráků ( každý na mě vál z jiné strany) u trouby vytvořila borůvkovo-citronový cheesecake. Pečeno-nepečený.
Ingredience:
260 g Bebe sušenek
100 g másla
Borůvková vrstva:
500 g čerstvého sýra
250 g zakysané smetany
3 vejce
80 g cukru krupice
250 g borůvek ( na rozmixování)
100 g borůvek ( ponechte v celku )
Citronová vrstva:
300 g čerstvého sýra
250 g zakysané smetany
1 balení želatinového ztužovače za studena
1/2 citronu
70 g moučkového cukru
Borůvky na ozdobu
Postup:
Dortovou formu si vyložíme pečicím papírem. Sušenky si nadrtíme a smícháme se změklým máslem na těstíčko. Jím upěchujeme dno formy a dáme na 10 minut péct do předehřáté trouby na 200 C. Poté vyndáme a necháme trochu zchladnout. Mezitím si připravíme borůvkovou náplň. 250 g borůvek rozmixujeme nebo namačkáme a smícháme s čerstvým sýrem a zakysanou smetanou. Postupně zašleháváme po vejci a přidáme cukr. Ve směsy by neměly být hrudky a měla by být krásně krémová. Pouze vařečkou pak ručně přimícháme zbylých 100 g borůvek, které chceme nechat v celku, takže míchejte skutečně jemně, jsou křehké. Žádné zbytečné výkruty a zákruty. Tuto náplň vlijeme na předpečenou krustu a dáme opět péct. Tentokrát však na 35-45 minut. Poznáte, jakmile se cheesecake bude ještě trochu třást, ale pouze ve středu. Okraje by měly být již pevné.
Po upečení cheesecake necháme ještě cca 10 minut odpočinout v pootevřené troubě. Postupně nám klesne, až ve středu utvoří takový menší důlek a okraje budou vystouplejší. Toho se ale vůbec nelekejte. vyndejte jej z trouby a nechte vychladnout.
Teď budeme buď čekat, než se cheesecake vychladí, nebo si připravíme citronovou náplň zatím bez želatiny. Tu vytvoříme tak, že smícháme čerstvý sýr, zakysanou smetanu a cukr. Přidáme nastrouhanou kůru a šťávu z 1/2 citronu. Pokud už máme cheesecake vychladlý, do citronové směsi můžeme přidat už také želatinový ztužovač. Obsah prášku zředíme se 100 ml vlažné vody, přidáme lžíci citronové směsi, pořádně rozmícháme, aby se netvořily žmolky a přelijeme do citronové náplně. Mícháme rychle a pořádně. Aby byla náplň bez hrudek. Musíme ale brát zřetel na to, že v ní je již želatina, tudíž postupujeme rychle. Poté citronovou náplní přelijeme borůvkový cheesecake, ozdobíme borůvkami, které nám v dosud nezatuhlé želatině budou hezky držet a dáme chladit nejlépe přes noc.
Nejvíc zbožňuji okamžik, kdy otevírám formu. Je to okamžik, kdy spatříte, jestli se Vaše dílko povedlo. A pro mě je to napětí.
Ať chutná...
0 komentářů