Quiche s liškami, kozím sýrem a tymiánem
8:07Počasí, jako by se nám zvrtlo z toho nejvrcholnějšího léta rovnou do podzimu. Jakmile pominuly dny, kdy jsme do sebe díky horku stěží dostali kousek melounu ( teď nemluvím za sebe ), chladné dny svádí k tomu, připravit si něco teplého a vydatnějšího. Něco hřejivého pro žaludek. Co se hodí víc, než houby, že?
Jenže to vedro vypálilo vše, co mohlo, takže pokud se vypravíte do lesa, asi zatím nenajdete ani tu muchomůrku. Já v těchto případech vyměňuji proutěný košíček za ten nákupní :) A zrovna dneska jsem propadla svodům chuti našich českých, malých, oranžových houbiček. Ano... šla jsem na lišky!
A jak už jsem psala, našla jsem momentálně velké zalíbení v kozích výrobcích. Dnes se tedy nejedná o BIO výrobek, jelikož jsem jej v obchodě neobjevila, ale kozí sýr, po kterém jsem sáhla, neměl chybu. S liškami vytvořil NEBEzpečně lahodnou kombinaci. Tak jemnou...všechna jemnost světa se zkrátka dnes schovala do mého quiche. A když jsem k tomu ještě z květníku na balkoně přidala čerstvé lístky tymiánu, mé srdce plesalo...
Ingredience:
Krusta:
200 g hladké mouky
100 g másla
1 žloutek
špetka soli
trocha zahradních bylinek ( tymián, rozmarýn, oregano...)
3 lžíce studené vody
Náplň:
200 g lišek
250 ml smetany ke šlehání
200 g zakysané smetany
2 vejce
50 g kozího sýra ( já použila jemně mazlavý značky President)
50 g strouhaného cheddaru
1 cibule
2 lžíce másla
1 lžíce medové hořčice
pár snítek tymiánu
sůl
pepř
Postup:
Nejdříve si vypracujeme krustičku. Je to opět základní křehké těsto, pouze ozvláštněné bylinkami. Toto těstíčko jsem se naučila už před lety z jedné francouzské kuchařky a už jej dělám běžně, žádné jiné nezkouším, tohle je prostě mé osvědčené a milované. Smícháme si mouku s máslem, žloutkem, solí, nasekanými bylinkami a vodou, je-li třeba ( a věřte mi, že je vždy třeba). Vypracujeme si křehké těsto, které vytvarujeme do bochánku, zabalíme do potravinové folie a dáme minimálně na 30 minut do lednice.
Mezitím si na másle osmahneme na proužky pokrájenou cibulku. Přidáme lišky, trošku osolíme a opékáme doměkka.
Těsto si vyválíme, vyložíme jím koláčovou formu ( vyloženou pečicím papírem), dno propícháme vidličkou. Nyní si uřízneme kus pečicího papíru, dáme jej přes těsto a vsypeme suché fazole. Budeme totiž těstíčko předpékat a fazole nám jej zatíží. Formu tedy vložíme do předehřáté trouby při 160 C a pečeme 10 minut. Poté vyndáme zátěž a pečeme dalších 5 minut.
Smetanu smícháme s vejci a zakysanou smetanou. Přidáme lžíci medové hořčice, osolíme, opepříme a vsypeme tymián. Do náplně si také rozdrobíme kozí sýr a promícháme.
Na předpečenou krustu rozprostřeme 1/2 strouhaného cheddaru. Na něj přijde vrstva opečených lišek s cibulkou. Zalijeme smetanovou směsí a dáme péct na 30-40 minut.
10 minut před koncem pečení posypeme zbytkem chedarru, který se nám na povrchu krásně rozpustí.
Necháme trošku vychladnout a poté krájíme a podáváme s láskou a úsměvem :).
Krásnou dobrou chuť...
0 komentářů