Hruškový koláč s jablky, ořechy a mandlovým krémem
8:37Tento koláč je doslova ,,upečený podzim,, . Jakmile jej jednou naříznete, tak Vás zahřeje u srdce, že i když jste zapřisáhlými odpůrci podzimu, pro tuto chvíli jej budete oslavovat. Hrušky začínají být tak měkoučké a šťavnaté, že musíte honem rychle vymýšlet, jak je zužitkovat, aby se Vám nezkazily. Sťopky se od nich už samou měkkostí samy odlamují.
Tak teď už dál nevymýšlejte a pusťte se do tohoto koláče, určitě potěší nejen Vás, ale i ty, pro které pečete..
Ingredience:
Krusta:
250 g hladké mouky
100 g másla
80 g cukru
1 žloutek
trocha skořice
3 lžíce studené vody
Náplň:
2 hrušky
1 jablko
250 g tvarohu
250 ml smetany ke šlehání
80 g cukru
2 vejce
pár kapek mandlové esence
80 g vlašských ořechů
skořice
Postup:
Nejdříve si připravíme krustičku. Smícháme si mouku s máslem, cukrem žloutkem, skořicí a dle potřeby přidáme vodu. Vypracujeme těstíčko, které dáme nejméně na 30 minut chladit do lednice. Poté jej vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Do těsta vložíme pečicí papír a vsypeme zátěž ( já použila suché fazole). Nyní dáme krustu předpéct do trouby předehřáté na 180 C cca na 10 minut.
Vyndáme zátěž a na dno koláče vyskládáme na plátky nakrájená jablka. Zasypeme trochou cukru a skořice a polovinou pokrájených vlašských ořechů. Vrátíme do trouby na 5 minut.
Smetanu umícháme s vejci. přidáme tvaroh, cukr a mandlovou esenci. Smetanovou směs přelijeme přes jablka. Navrch naskládáme na klínky pokrájené hrušky, zasypeme skořicí a nahrubo nakrájenými ořechy.
Dáme péct na 20-30 minut.
Vyndáme, necháme vychladnout a poprášíme ještě troškou skořice.
Ať Vám chutná...
0 komentářů