Duhový dort
0:25Tentokrát nám upekla duha.
Tenhle dortík je adeptem na to nejsladší, nejbarevnější a nejsladší, co znáte. Ale řekněte, nechtěli byste ho, jako děti? Já vždycky toužila po dortu s pannkou Barbie. Nevím, že mě tolik lákalo dostat barbie obalenou cukrem a šlehačkou, když jsem ji pokaždé dostávala jako bonus k dortu navíc. Já ji prostě chtěla mít zapíchlou v korpusu a hotovo!
Jako malá jsem dostávala dorty tvaru podkovy, pak se postupně přešlo k těm, co prodávají zmražené. Byly tuším smetanové, broskvové a na vršku měly malinovou ,,pomatlánku,, a posypku z mandlových plátků. Vynikající. A postupem času se přešlo k dortům, co mi upekla maminka nebo sestra. A že ty péct umí. Favoritem býval krtkův dort, který pravidelně dostávám k svátku. Pak také ty ze zakysané smetany, nepečené a nebo cheesecaky. A ke svým 21. narozeninám jsem dostala úžasný dort s názvem ,,Filadelfie,, z cukrárny Světozor ( tady tady - http://www.ovocnysvetozor.cz/products/tvarohove-dorty) . Netušíte, oč přicházíte, pokud jste ještě neochutnali. A taky jsem dostala hodně, vážně hodně moc menších dortíků z cukrárny ,,Venezia,, ( tady tady - http://cukrarstvivenezia.cz/).
Nikdy jsem moc nebyla na šlehačku. Nemám ji ráda, mým chuťovým pohárkům zkrátka nelahodí. Stejně tak, jako máslové krémy. Vlastně, vůbec nejsem dortový typ. Jediné skutečné dorty, které můžu, jsou už zmíněný krtkův, medovník a schwarzwald. A to jen sem tam. Ty ostatní, které mám ráda se dorty nazývat nemohou ( přemýšlím, jestli se dá říkat dort také cheeseCAKU)...
Ingredience:
Korpusy:
5 vajec
250 g másla
250 g cukr krupice
500 g hladké mouky
1 balíček prášku do pečiva
Modré, růžové, fialové, žluté a zelené potravinářské barvivo ( nebo jaké barvy chcete Vy - já používám gelové od značky Wilton)
Krémík:
400 g čerstvého sýra bez příchuti
250 g ricotty nebo mascarpone
125 g moučkového cukru
500 ml smetany ke šlehání
Dále:
450 g bílé čokolády
150 g smetany ke šlehání
750 g marcipánu ( nebo fondánu, s ním se přeci jen lépe pracuje, s marcipánem je to dřina, ale stojí chuťově za to)
Postup:
Řeknu Vám slovo ,,ganache,, . Kdo ví, co to je, ať zvedne ruku :) Takže tedy - ganache je poleva. My ji připravujeme dnes z bílé čokolády. Smetanu si zahřejeme těsně k bodu varu, ale nevaříme. Horkou smetanou přelijeme nalámanou bílou čokoládu, a rozmícháte dohladka. Přes mísu s polevou přetáhneme kus potravinové folie a necháme vychladnout.
Teď se vrhneme na korpusy. Jelikož máme 5 barviček, upečeme si jich 5 a jak už asi tušíte, suroviny na korpusy rozdělíme pěti. Takže si připravíme pět misek, do nich vklepneme po vejci, po 50 g másla, 50 g cukru, 100 g mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva a každé těstíčko obarvíme jinou barvou. Postupně pečeme korpusy v předehřáté troubě na 170 C cca 8-10 minut, ale doporučuji korpusy sledovat, aby nebyly přepečené nebo naopak nedopečené.
Korpusy musíme nechat vychladnout. Potom je, abychom měly hezký kostičkový efekt, trošku rozkrájíme. to provedeme tak, že do středu každého korpusu položíme menší talířek či něco kulatého a obřízneme. Vytvoříme tím tedy do korpusu otvor. Střed, co jsme vyřízli, vyndáme. Vznikne nám takhle tedy 10 kulatých korpusů. 5 větších a pět menších. Teď si připravíme krém. Smetanu si vyšleháme do tuha a smícháme s čerstvým sýrem, mascarpone a cukrem. Můžeme ochutit pár kapkami vanilkové esence.
Začneme skládat dort. Vezmeme jeden větší korpus a vyplníme jej menším jiné barvy. potřeme 1/5 krému a přiklopíme dalším korpusem, který jsme opět vyplnili menším, jinak barevným. takto pokračujeme se všemi korpusy. Dort zarovnáme, abychom ho neměli křivý a potřeme jej zatím jen tenkou vrstvičkou polevy ,,ganache,, . Dáme vychladit, aby vše dobře zatuhlo. Poté potřeme další vrstvou ganache, už tlustší, ale teď se skutečně snažte všechny nerovnosti zahladit. Dobře Vám k tomu poslouží cukrářská stěrka nebo tzv. pádlo, což je cukrářský nůž s tupým tlustým hrotem. Ale co Vám budu povídat, když jsem s dorty začínala, perfektně jsem si poradila i obyčejným příborovým nožem, který zrovna nebyl určený na steaky :) . Marcipán či fondán si obarvíme, jak chceme. Já měla marcipán a dobarvila jej trochou bílé gelové barvi, aby nebyl tak zažloutlý. Vyválíme jej za pomoci podsypávání a zasypávání moučkovým cukrem a pak pomocí válečku opatrně přeneseme na dort a uhladíme. To bývá častokrát oříšek. Musíte prostě chytit ten správný grif, ale lze to hezky nacvičit. zahladíme nerovnosti ( teď se Vám skutečně cukrářská stěrka osvědčí) a odřízneme přebytečné okraje. Teď nám zbyly dole na dortu takové nehezky přečnívající cancourky, tak si je pomocí nožíku s tupým ostřím zatlačíme pod dort.
A zdobíme :) Jak chcete, bez pravidel. Moje zdobení spočívalo v použití minimarshmalow bonbonů pomocí cukrové vody. A také jsem samozřejmě byla velmi kreativní co se kresbiček týče :D
Dort necháme vychladit nejlépe do druhého dne a pak už odřezáváme.
Ať chutná...
0 komentářů