Švédský Princeznin dort

4:12

Když jsem začínala zdobit dorty, bylo mi asi 9 let. Pamatuji si to přesně. Sestra měla tehdy narozeniny a my pro ni s maminkou upekly dort. Obyčejný piškot a v něm nějaký krém. Tehdy se ale ještě o pečení skoro nikde nepsalo. Byly zkrátka dané lité koláče a nedělní bábovky. Když byl svátek, přidala se na koláč drobenka nebo se perník posypal kokosem. Že by se ale nějak experimentovalo, květy se kandovaly, tvořil se domácí marcipán nebo se zdobilo něčím jiným, než šlehačkou, neexistovalo. Já jsem zbožňovala figurky a ovoce, co prodávali v ,,Růžové cukrárně,, a co jsem občas za odměnu dostávala. Pravda, člověku se po zakousnutí do tvrdé drobivé hmoty sice slepil jazyk k patru a zuby se potáhly jakýmsi cukrovým lepidlem, ale na oko to bylo pro dítě neodolatelné, co tedy záleželo na pasece, jakou hmota napáchá.
Tolik jsem tehdy chtěla jí tu marcipánovou figurku vyrobit. Maminka mi tedy přivezla různě barevný marcipán, nějaká prášková potravinářská barviva ( tehdy jsem si o gelových mohla nechat zdát) a já modelovala. Když si vzpomenu na práci s práškovými barvivi, naskakuje mi husí kůže. Jak se barva dostala všude kam mohla a stačilo se špatně otřít, abyste vypadali jak indiáni. Sláva tomu, kdo vymyslel gelovou konzistenci.

S tímhůe dortíkem jsem si vyhrála, ovšem strávníci nevydrželi čekat do úplného zatuhnutí, takže jsem řízla a potvrdilo se, že moc brzy. Až jej budu připravovat příště, mám schváleno je plácnout přes prsty, pokud se ho budou dožadovat okamžitě :)




Ingredience:
Korpus:
100 g hladké mouky
100 g bramborového škrobu
1/2  balíčku kypřicího prášku do pečiva
160 g cukru krystal
4 vejce

Vanilková náplň:
240 ml smetany na vaření
2 lžíce cukru krupice
4 žloutky
2 lžíce bramborového škrobu
1 vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt

Dále:
480 ml smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru
200 g malinové marmelády
marcipán na potažení
zelené a růžové gelové potravinářské barvivo ( já používám značku Wilton)
moučkový cukr na poprášení

Postup:
Začneme korpusem. Z vajec si oddělíme bílky a žloutky zvlášť. Bílky s cukrem vyšleháme do tuhého sněhu. Mouku smícháme se škrobem a kypřicím práškem. Přidáme žloutky a poté jemně vmícháme sníh. Přendáme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy a dáme péct do předehřáté trouby na 180 C asi 40 minut. Vyndáme a necháme pořádně vychladnout.
Vychladlý korpus prořízneme na tři pláty. Trochu se lepí na nůž, tak opatrně.
Na vanilkovou náplň smícháme smetanu, cukr, žloutky, škrob a semínka z vanilkového lusku. Zahříváme na nízkém plameni, dokud není krém hustý a v konzistenci ,,ala pudink,, . Poté odstavíme. Přetáhneme potravinovou folií a necháme chvilku vychladnout.
Smetanu s moučkovým cukrem vyšleháme dotuha a dáme do lednice. Vezmeme si marcipán a kápneme do něj trošku zeleného barviva. Skutečně stačí jen malá kapka, abyste získali pastelově zelenou barvu. Z menšího kousku marcipánu pak můžete vymodelovat růžičky. Tady bude stačit zase kapka růžového barviva.
Teď si vezmeme spodní plát korpusu. Budeme jej potírat marmeládou. Aby se nám však lépe nanášela a korpus jí dobře nasákl, zahřívám si ji v kastrůlku. Rozhodně se nesmí vařit, stačí jen na nízký plamen chvilku ohřát do tekuté konzistence. Korpus marmeládou nejdřív poťukáme mašlovačkou, abychom tam hned nerozlili vše, pak si pomůžeme lžící. Na džem přijde vrsta vanilkového krému, ale jen polovina. Přiklopíme dalším plátem korpusu. Ten pomažeme druhou polovinou krému a teď - vytvoříme obří kopec asi z 3/4 naší vyšlehané šlehačky. Snažte se udělat vážně hezkou ,,Sněžku,, . Na ni teď přiklopíme poslední plát těsta. Doporučuji si pro tuto příležitost schovat středový plát. Je nejvíce ohebný. Jen nerozmáčkněte svou Sněžku. Lehce korpus ke šlehačce přimačkávejte, až bude držet. Zbytkem šlehačky teď pomažeme celý dort, aby na něm držel marcipán.
Zelený marcipán vyválíme natenko. Za pomoci válečku jej přeneseme na dort a uhladíme cukrářskou stěrkou. Pokud ji nemáte, věřím, že si poradíte. Když jsem ji neměla, také to vždy nějak šlo. Výsledek sice nebyl hoden michelinské hvězdy, ale hrůza z dortu také nešla. Odřízneme přebytečné okraje okolo dortu, vzniklé cípy zastrkáme za pomocí nože s tupým ostřím do spod a ozdobíme růžičkami. Já k lepení růžiček použila vodku. Někdo si napomáhá vodou s cukrem, ale mně se výsledek vody nezdál tak dobrý, jako díky vodce. Alkohol je prostě nejlepší pomocník :) Takže malý štěteček do ruky a lepíme.
Na závěr dort zasněžíme moučkovým cukrem a dáme chladit, nejlépe přes noc. Rozhodně ne jen na hodinku či dvě.

Ať Vám chutná, princezny...







You Might Also Like

0 komentářů

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images