Domácí brambůrky s česnekovou solí a tymiánem
8:20Neznám člověka, který by brambůrky miloval více. Má maminka je jejich královnou. Vždy načne balíček, po chvilce se lekne, kolik jich už snědla, proto jej zabalí a odnese. Ale o deset minut později se pro něj vrátí, jelikož, když už jsou načaté, do druhého dne by přeci nebyly dobré.
Vzpomínám si, že když jsme byly se sestrou malé, maminka nám vyprávěla své zážitky z dětství. Nevím, jestli to dělala skutečně dobrovolně... vždy jsme o ty její zážitky škemraly a škemraly. A když se rozpovídala, byla to jedna historka za druhou. Mezi nimi byla také vzpomínka na to, jak jí její babička o půlnoci smažila brambůrky.
Dnes jsem se tedy rozhodla jí připravit takové domácí brambůrky i já...
Ingredience:
1 kg brambor
olej na smažení
sůl
granulovaný česnek
čerstvý tymián
Postup:
Brambory si dobře omyjeme, kartáčkem vydrhneme slupku a právě i s tou slupkou nakrájíme na co nejtenčí plátky. Krájejte plátky tak tenké, že přes ně bude vidět. Poté si v hrnci rozehřejeme olej. Ať bude vařicí ( vyzkoušejte nejprve na jednom plátku), vhodíme do něj po dávkách plátky brambor. Vždy osmažíme jednu dávku, vylovíme, přemístíme na papírovou utěrku nebo ubrousek, aby se odsál olej, a vhodíme další dávku. Smažení je v tomto případě blesková záležitost, jelikož čím tenčí plátky, tím rychleji jsou brambůrky hotové. Necháme pořádně odsáknout a vychladnout. Potom brambůrky přemístíme do misky, posypeme několika špetkami soli, granulovaného česneku a nasekaného tymiánu a mísou zatřeseme. A třeseme, dokud se všechny plátky neobalí.
Teď už zbývá jen chroupat...
Ať Vám chutná...
0 komentářů