Můj marinovaný losos

12:16

Na tohohle fešáka jsem se chystala už dlouho. Nejraději bych si jej tedy chytila sama, ale když není nikde poblíž žádná divoká řeka plná lososů ani žádný udatný rybář, co by mi toho čerstvého lososa dovezl, musel dovézt e-shop. Normálně bych se pro lososa nejspíše vypravila do Makra, ale ten den jsem byla dost vytížená ( = líná :D ). Tak jsem zalovila na internetu a našla stránky www.cerstveryby.cz  a najednou mi krom tří kilového filetu z čerstvého lososa skočilo do košíku i půl kila krevet. Objednávku mi přivezl hned druhý den dopoledne pan kurýr ( trošku jsem tedy doufala v toho udatného, svalnatého rybáře, který se bude neskutečně podobat Bradu Pittovi s třídenním strništěm :D ). Byla jsem ale nadšená. Filet byl obrovský, čerstvý, měl překrásnou oranžovo-růžovou barvu, žádné tučné části, voněl mořem, voněl mou Skandinávií...

Příprava marinovaného lososa je velmi jednoduchá, ale potřebujete k ní skutečně velmi kvalitní rybu. Žádné rozmražené podkůvky. Jen čerstvý kus. Také potřebujete trpělivost, jelikož losos bude hotový nejdříve za dva dny. A potřebujete mít dobrou náladu, protože s touhle rybičkou se musíte mazlit...


Ingredience:
1 kg čerstvého filetu z lososa s kůží
8 lžic hrubé mořské soli
4 lžíce krupicového cukru
kůra z 1 limetky
1 lžička mletého pepře
2 pořádné svazky čerstvého kopru
panák vodky

Postup:
Nejprve si připravíme solnou krustičku. Smícháme tedy sůl s cukrem, limetkovou kůrou, pepřem a nasekaným koprem. Použijte celý veliký svazek. Čím více, tím lépe. Sůl s cukrem nám pomohou jako konzervanty, aby se losos nezkazil. 
Větší hlubokou mísu nebo pekáček si vyložíme pečicím papírem nebo potravinovou folií. Lososa si můžete také naporcovat na menší kousky, já jej ale připravila v celku. Tedy, z celého tří kilového filetu, co jsem objednala, jsem odřízla půlku, kterou jsem uložila do mrazáku na další časy, takže jsem vlastně marinovala jen půlku ( ale tedy i ta měla rozměry jak mládě velryby :D ). Když si jej uděláte takto v celku, můžete si postupně odřezávat, kolik chcete. A co nesníte, klidně dejte zmrazit. 
Nyní si filet položíme do pekáčku kůží dolů. Odlijeme si panáka vodky ( jednoho do sebe hned kopněte, jako správní seveřani ) a lososa jím pokapeme. Hezky vodku pak rukou vmasírujeme do masíčka. Teď je správný čas jej obléci do krustičky. Pomocí lžíce ( pokud chcete vypadat elegantněji ) nebo jako já, pomocí ruky, nabíráme a natíráme krustičku na lososa. Celého jí obložíme. Kde je filet tenčí, dáme méně, kde tlustší, tam naopak více. Vymazlete se s ním. Hlaďte ho, poplácávejte ho, však on Vám to chutí oplatí. 
Pro teď máme hotovo. Přikryjeme potravinovou folií a uložíme do lednice. Musíme ale pekáček zatížit. Mně úžasně posloužil meloun. Takto marinujeme jeden den.
Druhý den slijeme z pekáčku vodu, kterou ryba pustila. Mohla by se nám v ní zkazit. Celý filet obrátíme kůží nahoru, opět přetáhneme folií, opět uložíme do lednice a zatížíme. 
Po uplynutí minimálně dvou dnů, kdy marinujeme a uchováváme lososa v chladu, jej můžeme vyndat. Pod studenou vodou jej pořádně opláchneme od krusty. Ať nám na lososu nezůstane ani troška. Odřízneme kůži, která se nám ale bude svlékat skoro sama. Nasekáme si svazek kopru, rozložíme jej trochu po prkénku a přimáčkneme na něj filet. To samé uděláme i z druhé strany. 
Krájíme na tenké plátky a servírujeme nejlépe s hořčičným dresinkem a pečivem.

Chuť tohohle lososa je neskutečná. Čerstvá, přitom NEsyrová a jemná jako máslíčko. Tomu by zaručeně, ani ten Brad, neodolal :)

Ať Vám chutná...




















You Might Also Like

0 komentářů

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images