Teplý houbový salát se zastřeným vajíčkem a pažitkovou omáčkou
8:15Ono je chodit na houby a chodit na houby. Znám pár lidí, co houbaření nesnášejí, pár lidem to nevadí a pár lidí jsou do houbaření naprostí šílenci.
Můj kamarád Karel - to je chlap jako hora a velmi vášnivý houbař. Ten Vám vydrží o houbách vyprávět hodiny a hodiny a pořád není u konce. Nedávno dostal nový houbařský nožík. Jeho největším nepřítelem jsou sucha a vedra, jaká letošní léto přináší. Stejně tak to bývalo i s mojí babičkou a dědečkem. To byly výpravy. V lese se bylo od rána do večera a neodešlo, dokud košíky nezačaly samy od sebe mluvit, že už se do nich víc nevejde. Vyjíždělo se už v pět ráno, aby náhodou nenapadlo nějakého jiného chudáka houbaře houby vysbírat nebo aby aby je neposnídala lesní zvěř. A ty titěrné nudličky, co z hub pak babička při čištění nadělala. Krájela je na tak tenké plátečky, že přes ně bylo vidět lépe než přes naše okna a tím prakticky ztrácely chuť.
Já mám ráda houby na pořádné kousky, jen ať jsou to klidně špalíčky. Ty pustí nejvíc chuti a to zbožňuju.
Na houby chodím celkem ráda, ale jen málokdy zapluju tak hluboko, abych našla skutečné úlovky lesa. Dost často se vyskytuji někde poblíž silnice a koukám, jestli tam náhodou něco neroste. Jakmile se totiž sama dostanu do hloubek, už nenajdu cestu ven a zmatkuju. A tak jsme na tom já, máma i sestra všechny tři. Naše výpravy do lesa tedy nebývají zdaleka tak úspěšné, jako bývaly ty babičky a dědy... Díky Bohu za dobré hodné známé, které houby baví sbírat a chutí jim připomínají slimáky..
Tady je jeden chalupářský recept, když se Vám smaženice okouká ( což se stejně nikdy nestane)...
Ingredience:
Houbový salát:
1 cibule
houby
olivový olej
tymián
sůl
pepř
1 rajče
polníček
2 lžíce rajčatového protlaku
Pažitková omáčka:
2 žloutky
3 lžíce zakysané smetany
pažika
sůl
1 lžíce citronové šťávy
Zastřené Vajíčko:
1 vajíčko
olivový olej
voda
Postup:
Nejprve hurá na salát. Na oleji si osmahneme nakrájenou cibulku, rajče a směs hub. Osolíme, opepříme a přidáme tymián. Podlijeme trochou vody, přidáme rajčatový protlak a necháme asi 15 minut dusit. Poté stáhneme z plotny. Do lehce vychladlé houbové směsi přidíme omytý a okapaný polníček a promícháme.
Teď na pažitkovou omáčku. Do žáruvzdorné misky ( skleněné či plechové) vklepneme žloutky, Nad vodní párou je prošleháváme metličkou spolu s citronovou šťávou tak dlouho, až se zdvojnásobí jejich objem ( pozor, ať se nesrazí!! Miska se vody nesmí dotýkat). Za stálého míchání přidáme zakysanou smetanu, sůl a pažitku. Mícháme, dokud omáčka nezhoustne do krémové konzistence ( asi 2 minuty).
Zastřené vajíčko bývá často oříškem. Zkuste si dvě nanečisto a to třetí se Vám už určitě povede!
Do hrnce vlijeme vodu a přivedeme k varu. Voda nesmí úplně klokotat, měly by v ní být jen bublinky. Mezitím si připravíme mističku, vyložíme ji potravinovou folií tak, aby folie velikostí přesahovala misku. Folii potřeme olivovým olejem ( aby se k ní vajíčko nepřilepilo). Vejce rozklepneme a opatrně vlijeme do vyložené misky ( vážně opatrně, aby se nepoškodil žloutek, ten musí zůstat celý :) )Z folie vytvoříme jakýsi balíček a zauzlujeme ho. Balíček s vajíčkem jemně vhodíme do vařicí se vody a vaříme 3 minuty. Pak jej pomalu vytáhneme, rozstřihneme ( ne, abyste teď, když už se Vám vajíčko povedlo, vše pokazili tím, že střihnete do vajíčka!) a vajíčko lžící přeneseme na připravenou houbovou směs. Mírně jej posolíme a přelijeme pažitkovou omáčkou.
Přeji dobrou chuť...
0 komentářů