Čokoládový koláč s karamelem a ořechy
2:54Ale jakmile ochutnáte první soustíčko, karamel se Vám potáhne po dezertní vidličce jako nitka a čokoláda se Vám v ústech promění v samet, který obejme hořký křupavý ořech, slibuji, že Vám bude vše ostatní jedno!
Krusta:
200 g hladké mouky
180 g másla
60 g cukru krystal
2 žloutky
4 lžíce kakaa holandského typu
Karamelová náplň:
100 g másla
100 g cukru krystal
1 plechovka kondenzovaného mléka Salko
špetka soli
Čokoládová náplň:
200 g kvalitní hořké čokolády ( použila jsem Lindt 85% )
60 g cukru
200 ml smetany na šlehání
Dále:
50 g vlašských ořechů
Postup:
Nejdříve připravíme krustu. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny. přidáme žloutky a mouku smíchanou s kakaem. Vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské folie a dáme alespoň na 30 minut do lednice.
Těsto si vyválíme a pomocí válečkupřeneseme do koláčové formy, kterou jsme si vymazali nebo vyložili pečicím papírem ( já spíše vykládám papírem, koláče se mi pak lépe vyndavají z formy.). Dno propícháme vidličkou, zatížíme pečicími fazolemi a dáme péct do předehřáté trouby při 180 C na 15 minut. Poté odstraníme fazole a pečeme dalších 15 minut.
Začneme si připravovat náplně. Nejdříve tedy hurá na karamelovou. Máslo s cukrem zahříváme v kastrůlku a mícháme, dokud se cukr nerozpustí a nezkaramelizuje. Na chviličku odstavíme a necháme trošku prochladnout, ale jen minutku, nanejvýš dvě. Pak vrátíme na plotnu a přidáme Salko. Přivedeme k varu a rovnou vlijeme na krustu. Nyní dáme koláč chladit alespoň na 1 hodinu do lednice.
Na čokoládovou náplň si připravíme vodní lázeň. V ní ohřejeme smetanu s cukrem a přidáme čokoládu. Mícháme, než se nám vše rozpustí a propojí. Čokoládovou náplň přelijeme přes karamelovou.
Ořechy si nasucho opražíme a poklademe jimi koláč. Možná by zde bylo dobré je ještě přestříkat trochou karamelu, ale řekla jsem si, že všeho moc škodí. Takžo úplně stačí.
Nyní už jen ten nejtěžší úkol - dáme chladit do lednice minimálně na 4 hodiny, nejlépe přes noc.
Krásné chutnání, přeji...
0 komentářů