Malinovo pistáciový cheesecake

12:04

Bylo pohodové, klidné ráno... ani nevím proč, dostala jsem chuť opět něco (NE)upéct. Jakmile se k nám vrátilo sluníčko, chtělo to něco svěžího. Něco lehkého a osvěžujícího, co Vám zároveň nabije chuťové pohárky rozmanitými chutěmi.
Pro dnešek jsem si usmyslela chuť pistácií a malin.. Pistácie jsou kapitolou samy o sobě. Když jsem byla malá, chodil k nám každý rok Mikuláš ( protože jsme byly se sestrou tak hodné, větší andílky byste nenašly :D) a ten přinesl spolu s kily ovoce, pochoutek co se běžně na stůl nedostanou a výtvarných potřeb ( aby to s námi rodiče až do Vánoc vydržely a měli pokoj :D Prostě ,,Tady máte barvičky a malujte si :D ), také obrovské pytle pistácií. A já je louskala do doby, než jsem měla naprosto rozedřená bříška prstů a než se mé rty zdeformovaly solí. A i přesto jsem se po chvilce vzchopila ( po mámě mám výcvik) a pokračovala hrdě dál. Určitě nemluvím jen za sebe, když řeknu, že jakmile jednou s pistáciemi začnete, nemůžete přestat, dokud je nesníte. A to peklo, když Vám nějaká potvora nejde rozlousknout. To se musíte odvážit od nich na chvilku vzdálit, popadnout nožík a kroutit s ním v oříšku tak dlouho, než se do něj probojujete.
Dnešní cheesecake je tedy nepečený a je povedený. Moc povedený.





Ingredience:
250 g Bebe sušenek ( použila jsem ty v zeleném obalu)
100 g másla
750 g krémového čerstvého sýra
250 g zakysané smetany
200 g hustého bílého jogurtu ( řecký nebo Valašský)
120 g cukru
300 g malin
1 balení pistáciového pudinkového prášku
100 g pistácií
3 balení želatinového ztužovače zastudena

Postup:
Nejdříve si připravíme krustičku. Nadrtíme si sušenky a smícháme spolu s máslem. Vytvoříme si těstíčko, které prsty upěchujeme do pečicím papírem vyložené dortové formy a dáma do mrazáku na 15 minut.
Mezitím si připravíme univerzální náplň. Smícháme si krémový sýr, zakysanou smetanu, jogurt a cukr. Tuto směs rozdělíme do 3 misek rovným dílem.
200 g malin namačkáme vidličkou ( nebo mixérem ) a vmícháme do jedné z misek. Tím nám vznikne malinová směs, do které jemně vmícháme 50 g celých malin. Zbytek si necháme na ozdobu. Vezmeme si jeden želatinový ztužovač a smícháme jej se 100 ml vlažné vody. Přidáme lžíci malinové náplně, pořádně rozmícháme, aby nám nevznikly hrudky a přimícháme k malinové náplni. Mícháme asi minutu. Poté směs vlijeme na ztuhlou sušenkovou krustičku a rozetřeme. Teď máme dvě možnosti. Buď dáme minimálně na 20 minut ztuhnout do mrazáku nebo necháme cca 1-2 hodiny chladit. Já mrazila.
Poté si vezmeme druhý želatinový ztužovač, opět jej smícháme se 100 ml vlažné vody, přidáme lžíci čistě krémové náplně, zamícháme a přidáme do náplně. Pořádně zamícháme asi minutu a pak tuto čistě krémově sýrovou náplň navršíme na malinovou vrstvu. Uhladíme a dáme opět mrazit nebo chladit. Já opět mrazila.
Nyní si do poslední misky s náplní přimícháme pistáciový pudinkový prášek. 80 g pistácií ( počítá se vyloupaných) dáme do mixéru a mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne rádoby ,,pasta,,. Nelekejte se, ono to nějakou chvilku potrvá a je také pravděpodobné, že Vám v mixéru vytvoří oříšky takovou velkou hrudku. ta se však po chvíli rozpustí a skutečně se z oříškové drti stane pasta. Pokud se Vám však nechce tak dlouho čekat, bude stačit, pokud pistácie umixujete alespoň tak, než z nich nevznikne absolutní mouka. Přidáme tedy pastu do náplně a opět si vezmeme ztužovač. Opět jej smícháme se 100 ml vlažné vody, přidáme lžíci pistáciové směsi, rozmícháme a vlijeme do misky s náplní. Minutu mícháme pořádně, abychom neměli hrudky a poté pistáciovou náplň rovnoměrně rozetřeme přes čistě krémovou náplň.
Celý cheesecake teď dáme minimálně na 7 hodin chladit. Nejlépe však přes noc.
Poté ozdobíme čerstvými malinami a zbytkem nasekaných pistácií.

Krásně si pochutnejte...



















You Might Also Like

0 komentářů

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images