Broskvovo meruňkový páj s kokosem a javorovým sirupem

4:27

Na broskve jsem dříve moc nebyla. Dnes je zbožňuji. Zvlášť ty veliké, oranžovo červené, do kterých se zakousnete a šťáva Vám stéká po bradě. Vydáváte přitom takový mlaskavý zvuk, ale k těmto broskvým ten zvuk patří. Je to broskvový zvuk. A ta jejich vůně... tropická a přesto ji znáte z mnoha českých zahrad.

Já jsem dostala velikou mísu broskviček. Byly malé, nijak zvlášť měkké, ke sladkosti měly také daleko. Ale byly od srdce.
A od srdce jsem pekla na přání sestřičky také tento koláč.. a bylo vedro, byla už dokonce noc, ale za něj jsem na oplátku dostala ten nesladší úsměv. Tak kdo by pak odolal...



Ingredience:
Krusta (krustu uděláme dvakrát) :
200 g hladké mouky
100 g másla
80 g cukru krystal
3 lžíce studené vody
1 žloutek
špetka soli

Náplň:
8  broskví
4 meruňky
50 g cukru krystal
2 lžíce Cideru
6 lžic strouhaného kokosu
6-8 lžic bramborového škrobu

Dále:
200 g zakysané smetany
1 vanilkový lusk
1 lžíce moučkového cukru
3 lžíce javorového sirupu
2 lžíce mléka

Postup:

Nejdříve si připravíme těsto. Připravujeme dvě. Jedno jako dolní krusta a druhé na mřížku. Smícháme si tedy mouku se solí a cukrem. Přidáme studené nasekané máslo, žloutek a vodu a rychle promícháme rukou na drobenkové těsto. Nemělo by být ani moc lepivé, ani moc drobivé. Zkrátka křehké. Zabalíme jej do folie a dáme minimálně na 30 minut chladit do lednice. Stejným způsobem si připravíme i druhé těsto.
Broskve a meruňky si nakrájíme na větší kousky. Zasypeme cukrem a pořádně promícháme. Přidíme Cider, kokos a bramborový škrob. Ten dle potřeby. Ovoce nám pustí dost šťávy, kterou musíme zahustit. Takže dejte lžic škrobu tolik, aby se Vám zdála šťáva dost hustá, ale zase ne jako beton. 
První těsto si vyválíme na placku, pomocí válečku přeneseme do zapékací formy, dno propícháme vidličkou a necháme vysoké okraje. Dovnitř nalijeme broskvovou náplň. Druhé těsto, vyválené také do placky, nařežeme na proužky a postupným skládáním z něj na koláči vytvoříme mřížku.
Těsto má tu výhodu, že jde krásně záplatovat. proto jej můžete odtrhávat a znovu lepit, jak chcete. Vytvořte ozdobné kraje, které spolu s mřížkou potřete mlékem.
Pečeme při 190 C asi 40-45 minut dozlatova. Ihned po vyndání z trouby ještě horký koláč poléváme javorovým sirupem a posypeme trochou kokosu.
Necháme vychladnout. Připravíme si k němu vanilkovou omáčku. Smícháme zakysanou smetanu se semínky z vanilkového lusku a lžící moučkového cukru. Ke sladkému koláči se nejlépe hodí nakyslá, ne moc sladká omáčka. Z této jde krásně rozpoznat ta vanilka...ta pravá vanilka, ne žádný ochuzený pytlíčkový vanilkový cukr.

Rozkrájejte, přelijte kopečkem omáčky a podávejte.

Přeji krásné chutnání...












You Might Also Like

0 komentářů

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images