Masové kuličky s koprovo-houbovou omáčkou a šťouchanými sýrovými brambory

12:32

Kopro v jeho sezoně nelze odolat. Já stále nedokážu přijít na to, jak je možné, že někomu chuť kopru vadí. Čím to je? Někdo se odvolává na to, že mu kopr zošklivila školní jídelna. To by ovšem ten někdo nemohl jíst nic, jelikož v jídelně jsme dostávali miliony jídel s názvy, jenž běžně nalezneme na stránkách jídelních lístků v českých hospůdkách a dokonce také s názvy, jimiž nazývaly naše maminky a babičky jídla, po kterých jsme se doma mohli doslova ujíst.
Když tedy roste kopr, využívám jej, jak jen mohu. V tomto receptu jsem z něj udělala netradiční ,,koprovku,, . Říkám tomu ,,kulajda omáčka,, . Takový můj specifický název. A do kulajda omáčky by měly přijít samozřejmě brambory. A co je lepší, než si už našťouchané brambory ( abyste s jejich šťoucháním neměli na talíři žádnou práci) vymáčet do omáčky, na vidličku ještě nabrat houbičku a hodovat si při té chuti a vůni čerstvého kopru smíseného se smetanou?


Ingredience:
Omáčka
500 ml smetany
300 ml mléka
100 g lesních hub
2 lžíce másla
svazek čerstvého kopru
špetka muškátového oříšku
3 lžíce medové hořčice
sůl
pepř

Masové kuličky:
400 g mletého masa ( použila jsem vepřové)
1 vejce
85 g strouhanky
2 lžíce nasekaného kopru
1 lžíce oleje
1 lžíce másla
sůl
pepř

Brambory:
1 kg brambor
sůl
pepř
50 g strouhaného cheddaru
trocha mléka nebo smetany
trocha tymiánu

Postup:
Brambory si uvaříme v osolené vodě doměkka. Poté slijeme a ještě horké našťoucháme, Postupně přiléváme dle potřeby mléko nebo smetanu. Podle toho, jakou chcete konzistenci. osolíme, opepříme. Přidáme tymián a strouhaný sýr a udržujeme v teple.
Mleté maso smícháme s vejcem, solí, pepřem, koprem a strouhankou. Vytvarujeme masové kuličky, které opečeme na lžíci másla a oleje.
Na másle si orestujeme houby a podusíme je doměkka. Přidáme smetanu, mléko, kopr, osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým oříškem a přidáme také tři lžíce hořčice. Medová dá omáčce krásně nasládlý říz. Necháme proublat a vaříme do zhoustnutí. Pokud je omáčka moc řídká, přidáme také trochu mouky rozmíchané v mléce či vodě na zahuštění.
Na talíř naskládáme kuličky, přelijeme ,,kulajdovou,, omáčkou a podáváme se šťouchanými brambory.

K jídlu jsem podávala také salát z čerstvých okurek k nakládání - na trhu by bylo hříchem je nekoupit, jsou tak křupavé, šťavnaté, voňavé a zkrátka dokonale zeleninové,  smíchaných s třemi lžícemi hustého bílého jogurtu ( řecký nebo Valašský), koprem a solí.

Ať Vám chutná...









You Might Also Like

0 komentářů

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images