Koláč s jahodami a mandlovým krémem

3:41


 Kolikrát máte před sebou plán, že upečete něco grandiozního, a když se do toho pustíte, nakonec se zkazí, co může a pod rukama Vám vznikne bahno. Někdy ale dostanete zčista jasna na něco chuť. Tak sáhnete po pár surovinách, co máte doma. Nevíte, co se z toho vyklube, ale cíl je jasný - zahnat chutě.
A tak krájíte, mícháte a pečete. A upečete něco tak dobrého, že se k tomu vracíte pravidelně, stejně jako já k tomuto koláči...




Ingredience:
Krusta:
200 g hladké mouky
100 g másla
50 g moučkového cukru
špetka soli
1-2 lžíce ledové vody

Mandlový krém:
150 ml kysané smetany
3 žloutky
pár kapek Amaretto likéru nebo mandlového extraktu
150 g cukru krupice
2 lžíce bramborového škrobu

Dále:
400 g jahod
150 g mandlí

Postup:
Jako první si připravíme těsto. Jde o křehké těsto, tudíž pracujeme rychle. Mouku smícháme s máslem, cukrem, solí a dle potřeby přidáme vodu. Těsto vypracujeme, nemělo by být moc lepivé, a zabalíme do potravinové folie. Dáme alespoň na 30 minut chladit do lednice.
Mezitím si můžeme nařezat jahody na hezké plátky a připravit krém. Kysanou smetanu smícháme se žloutky, cukrem, škrobem a zakápneme likérem ( tak překrásně voní...).
Těsto si vyválíme a za pomoci válečku přeneseme do vymazané nebo pečicím papírem vyložené koláčové formy. Dno propícháme vidličkou, zatížíme fazolemi a dáme do trouby předpéct při 180 C na 15 minut. Poté necháme trochu prochladnout, odstraníme fazole a spodek těsta poklademe polovinou jahod. Přelijeme mandlovým krémem a znovu poklademe zbylými jahodami.
Mandle nakrájíme na hranolky a na sucho je opražíme na pánvičce. Zasypeme jimi koláč, který následně pečeme 30 minut.
Necháme vychladnout. Poté jej uložíme nejlépe do lednice, ale my se do něj často pouštíme, když je ještě vlažný ( někdo by nás měl jednou plácnout přes ruku :D ).

Ať Vám krásně chutná...













You Might Also Like

0 komentářů

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images