Kaštanový cheesecake

3:02

K Vánočním trhům neodmyslitelně patří pečené kaštany. Mají svou specifickou vůni. Navíc, prodejci je vždy nandavají lopatkou z kotlíků, ze kterých jde pára a krásné teplo. Když mrzne, přejete si u těch kotlíků dlouho postávat a hřát si u nich ruce.
Dost často se mi ale stávalo, že jsem v kornoutku dostala i takové kaštany, které byly všechno, jen ne lahodné. Po rozlousknutí a ochutnání člověku spadl úsměv a spíš hledal honem honem něco, čím tu pachuť zahnat ( takže na tom vlastně stánkaři ještě vytěžili, jelikož poblíž kaštanů se prodává palačinka s Nutellou :D) .
Říkala jsem si, že na tom, upéct si skutečně lahodné domácí pečené voňavé kaštany nemůže být nic těžkého. A když jsem se to pak naučila, začala jsem s kaštany více pracovat.
Takže nyní Vám ukážu svou verzi kaštanového cheesecaku. Náplň se neskutečně podobá náplni z čokoládové tyčinky Milena.
Kéž by jedlé kaštany rostly jako plevel, alespoň by jich byl pořád dostatek...




 Ingredience:
250 g sušenek Derby
100 g másla
500 g čerstvého krémového sýra
500 g jedlých kaštanů
200 ml smetany
3 vejce
100 g cukru
2 panáčky rumu nebo pár kapek rumové esence
100 g mléčné čokolády
špetka muškátového oříšku
špetka skořice
100 g mandlí

Postup:
Nejdříve si připravíme krustičku. Na ní si nadrtíme sušenky a smícháme s máslem. Vznikne nám krásně mazlavo-drobivá hmota, kterou vmačkáme do pečicím papírem vyložené dortové formy. Já vykládám pouze dno. Krustičku si nyní dáme předpéct na 10 minut do trouby předehřáté na 200 C.
Mezitím si začneme připravovat kaštany. Ostrým nožem je ve špičce nařízněte do křížku. Nařezáváme pouze slupku. Kaštan pustí páru a také nám pak půjde daleko lépe loupat. Nebudu Vám však lhát - jde to ztuha. Kaštany si řeznou stranou nahoru vyskládáme na plech s pečicím papírem. Jakmile máme upečenou krustičku, dáme plech s kaštany péct na 15-20 minut. Slupka se Vám během pečení ještě víc rozevře ( jako když opékáte nad ohníčkem buřtíka - víte, jak se mu rozevřou růžky? :) ). Dávejte si ale pozor, aby se kaštany nespálili.
Po upečení kaštanů si je oloupeme, což chvilku zabere. ,,Masíčko,, z nich dáme do misky a buď vidličkou nebo mixérem vytvoříme pyré. Během mixování pomalu přiléváme smetanu.
Vejce si ušleháme s cukrem. Přidáme čerstvý sýr a kaštanové pyré. Vše dobře promícháme. Vůbec nevadí, pokud v pyré zůstanou nějaké větší kousky kaštanů, v náplni je to možná o to lepší. Dochutíme muškátovým oříškem ( ale jen špetičkou) a skořicí ( také jen trochu, nevytvořte z toho hlavně moučník ala vánoční cukroví). Nyní si uděláme radost, cinkneme si panáčkem rumu a pak odlijeme další dva, které přidáme do náplně. Pokud rum nemáte nebo jej kvůli dětem do cheesecaku nechcete přidávat, nahraďte jej pár kapkami rumové esence. Bez rumové vůně a příchuti totiž cheesecake nebude takový, jaký má být.
Přidáme na droboučko nalámanou mléčnou čokoládu a 3/4 mandlí pokrájených nahrubo.
Směs vlijeme na připravenou krustičku a pečeme 40-45 minut. Nelekejte se, že se cheesecake bude uprostřed po upečení ještě trošku třást, přesně tak to má vypadat :) . Necháme jej v pootevřené troubě ještě chvilku odpočívat, abychom mu nepřipravili přímým vytažením teplotní šok.
Chladíme v lednici přes noc. Před podáváním si na suché pánvičce opražíme na hranolky pokrájené mandle a posypeme jimi cheesecake ( můžeme také nalámat trošku čokolády).

Ať Vám chutná...








You Might Also Like

0 komentářů

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images